Hoe word je dj

Hoe word ik dj?

Deze vraag krijgen we heel vaak en kennelijk ben jij nu ook op zoek naar het ultieme antwoord. Laten we beginnen dat we altijd proberen een eerlijk antwoord te geven, ook al is dat antwoord niet wat je eigenlijk wil horen…Zijn er ook andere antwoorden mogelijk? Vast wel! Zoveel dj’s, zoveel antwoorden dus lees dit als een stukje info waar je zelf nog meer informatie/werkelijkheden bij kunt bedenken.

Wat voor DJ wil je eigenlijk worden? Dj worden of Dj zijn? That’s the question!

Je hebt verschillende soorten dj’s die elk voor een ander publiek draaien.

  • Festival DJ
  • Bruiloft DJ
  • All round DJ
  • Stijl DJ
  • Hobby DJ
  • Feest DJ

Laten we ze allemaal eens wat beter bekijken.

Festival DJ

Dit is voor heel veel mensen het ultieme “beroep”, elk weekend sta je voor duizenden mensen te draaien op de mooiste festivals en je bent één van de sterren achter de decks. Klinkt mooi toch? Grote zalen/pleinen/grasvelden, veel geld en elk weekend druk aan het reizen tussen de verschillende festivals of zelfs elke weekend naar een ander land. Hoe ga je dit bereiken!

Laten we als eerste een aantal dingen duidelijk maken, alle grote dj’s werken keihard. Ze hebben dit niet binnen een jaartje bereikt en ze zullen ook hard moeten blijven werken om hun status te behouden. De meeste produceren hun eigen tracks, hebben hard gewerkt aan hun socialmedia kanalen waardoor ze een groot bereik hebben en ze hebben een behoorlijk stukje privé leven moeten opgeven. Als dit je doel is, is het dan wel haalbaar? Zodra je ook maar denkt, “dat ga ik nooit halen” dan kun je beter je energie ergens anders in gaan steken. Is het een makkelijke weg? Nee, zeker niet, je moet er al je energie, creativiteit, liefde en ook geld in steken. Ook zal geluk een aardige rol spelen en iemand in deze business kennen is ook niet verkeerd.

Bruiloft DJ

Hoe leuk is het om te mogen draaien op plekken waar het eigenlijk altijd gezellig is en waar jij degene bent die “de mooiste dag” van iemand zijn leven nog een stukje mooier kan maken! Ook dit is een echt beroep waar je best wel het één en ander voor moet kunnen. De basis van het dj’en moet je 100% beheersen en je hebt een behoorlijke dosis muziekkennis nodig. Als alleen techno DJ of House dj heb je hier meestal niets te zoeken.

Je draait voor een zeer gevarieerd publiek met gevarieerde leeftijden. Je moet dus iets weten en ook draaien van de muziek van opa en oma, papa en mama en de kinderen, of te wel van house tot strauss is hier wel van toepassing. Vaak moet je zelf je eigen “stage” opbouwen en moet je in het bezit zijn van licht en geluid en als je bang bent om door een microfoon te praten kun je ook maar beter iets anders zoeken. Je kunt je ook aansluiten bij een organisatie die gespecialiseerd is in het verzorgen van bruiloften die jou dan als dj kan inhuren. Het is super leuk om te doen, ook best intensief en zeer zeker haalbaar. Het moet je gewoon liggen om dit te gaan doen.

All round DJ

Het zegt eigenlijk al genoeg, je moet van alle markten thuis zijn. Je kunt draaien in de kroeg, in de club, op koningsdag op het plein en als opener bij een wat kleiner festival. Je kennis van muziek is ruimschoots in orde en zelfs een bruiloft kun je best aan. Je hoeft geen eigen muziek te produceren maar het maken van mash-ups is je niet vreemd. Je kunt op verschillende manieren mixen dus je bent echt wel een advanced dj.

Het is ook hard werken en tegenwoordig qua gage is het niet meer wat het is geweest. Er zijn zoveel mensen zijn die zeggen “ik ben dj” dat er voor jou 10 andere klaar staan en dat sommige “dj’s” ook komen draaien voor 10 consumptie munten en een broodje kroket. Natuurlijk moet je jezelf eerst bewijzen en laten zien dat jij degene bent die het feestje of de club draaiende houdt. Vergeet niet dat jij bepaald aan de hand van de muziekkeuze wat de mensen gaan doen. Gaan ze hard feesten of willen ze even rust en een drankje doen of draai je net die ene plaat op het verkeerde moment waardoor de vlam in de pan schiet! Kortom, je hebt een belangrijke functie die door de horecaondernemer vaak heel verkeerd beoordeeld wordt…

“Stijl” DJ

Raar woord eigenlijk, “stijl” dj. Wat we er eigenlijk mee willen zeggen is dat je graag wil draaien in jouw eigen stijl muziek. Je bent bv een techno, trance of electrohouse dj en je draait eigenlijk nooit een andere stijl muziek. Je bent dus een expert in 1 specifiek genre. Wil je hier een bekende dj in worden dan moet je je eigen tracks maken. Dat kun je jezelf aanleren of je kunt lessen nemen.

Sommige mensen leren het prima doordat ze naar YouTube tutorials kijken of met een bevriende producer over zijn/haar schouder mee mogen kijken. Het voordeel van het volgen van een opleiding is dat je feedback krijgt op wat je aan het doen bent, (YouTube praat niet terug) en je hebt een hele goede basis en een snelle start. Zorg ervoor dat je geen copycat gaat worden van je idool maar ga zelf je eigen stijl ontwikkelen. Wij zeggen altijd, Martin Garrix of Armin van Buuren zijn er al en niemand is op zoek naar hun lookalike/copycat. Zorg dat jij jezelf bent en je eigen muziek maakt, dan heb je de meeste kans op een normale doorbraak.

Feest DJ

Wow, Feest DJ! Draaien waar het dus altijd feest is, hoe gaaf is dat. Best gaaf kunnen we je vertellen. Feest Dj is iemand die je vaak ziet op of een festival of in een feestzaal of skihut. Bekend voorbeeld is Feest dj Ruud. Je zou misschien kunnen denken dat dit makkelijk draaien is, nou we kunnen de zeggen dat voor deze manier van draaien de meeste Skills moet hebben. Je moet de basis uiteraard goed beheersen, beatmatchen, mixen. Maar je moet kunnen speedmixen, dropmixen, op een toeter blazen, zwembanden in het publiek gooien, door de microfoon brullen en ga zo maar door. Je kunt elke genre aan en ook nog eens door elkaar heen. Kortom, respect, respect en nog eens respect voor de feest dj!

Hobby DJ

Hier komen heel veel mensen op uit. Geen druk, geen moeilijk dingen tenzij je dat zelf wil en gewoon heerlijk draaien voor jezelf of je huisgenoten. Je hebt lekker een eigen dj set in huis en jij bepaald wanneer je gaat draaien. Je draait wat je zelf leuk vindt en verzoekjes die doen ze maar lekker ergens anders. Toch zijn er best wel wat dj’s op deze manier begonnen, kleine huis feestjes en verjaardagen, toch een keer proberen in de kroeg en er dan achter komen dat het best wel leuk is en het ook best wel goed ging!

Om gewoon lekker te kunnen draaien en te weten waar elke knop voor is kun je gerust een basis dj cursus volgen of je leert het van een vriend of vriendin die ook huis dj is. No pressure, geen hoge verwachtingen, geen druk van buitenaf en gewoon genieten van wat je aan het doen bent. En geloof ons, je geniet je helemaal suf als je die mooie overgang maakt in je eentje zonder die 10.000 man voor je neus.

Conclusie

Hoe word je dus dj? Gewoon door het te gaan doen, begin gewoon eerst eens met of een dj les of kijk eens mee bij een vriend of vriendin. Het is echt superleuk om te doen en het moet echt bij je passen. Meestal begint het hobbymatig en dan ben je ineens iemand zonder dat je het door hebt. Denk je dat je dj wil worden omdat je mega veel geld gaat verdienen? Ik zou zeggen ga studeren voor tandarts! De studie duurt 6 jaar (dat is vaak sneller dan een beroemde bekende dj worden), zit nooit zonder werk en je hebt echt een heel behoorlijk salaris.

Zonder gekheid, als je puur en alleen voor het geld of de “fame” dj wil worden dan zit het er dik in dat het je niet gaat lukken. Natuurlijk kun je jezelf ook met heel veel geld inkopen in deze wereld. Je kun je tracks kopen of laten produceren door een ghost producer en je kunt jezelf ook hypen op socialmedia, als je genoeg geld hebt dan is in principe alles te koop. Zijn er dj’s die het zo hebben gedaan? Natuurlijk!

Jij bepaald hoe en wie je wil zijn en wat je wil doen. Wij zien dj als een vak maar ook als iets wat echt leuk is om te doen. Sommige gaan voetballen en andere gaan dj’en. Je kunt met beide veel geld verdienen als je er goed in bent en je kunt er ook intense van genieten.

Hopelijk ben je iets wijzer geworden!