DAW, welke moet je kiezen? Iedereen zegt weer iets anders!

De afkorting DAW staat voor Digital Audio Workstation. Een DAW is software voor vaak zowel een Mac als PC  waarmee je muziek kunt maken. Je kunt er audio als midi mee editen.

DAW

De meest gebruikte DAW’s:

Als je muziek maakt op een computer, of dat nu een pc of een Mac is, is je DAW – of Digital Audio Workstation, het belangrijkste hulpmiddel in je creatieve proces.

Ja, je hebt waarschijnlijk ook een MIDI-toetsenbord, een audio-interface, een set studiomonitorluidsprekers en mogelijk een microfoon of twee in je thuis studio, maar je muziekproductiesoftware staat centraal in alles.

Daarom is het belangrijk om een ​​DAW te hebben waar je blij mee bent – en, misschien nog belangrijker, een digitaal audiowerkstation waarmee je je ideeën zo snel en makkelijk mogelijk in muziek kunt omzetten. Simpel gezegd, de beste DAW voor jou is degene die het voor jou het gemakkelijkst maakt om muziek te maken en die je inspireert om te blijven creëren.

In werkelijkheid zal elke DAW je in staat stellen om muziek te maken – en we zeggen niet dat de een beter is dan alle andere – maar ze zijn allemaal net iets anders in de manier waarop ze werken, dus het is de moeite waard om de tijd om je opties zorgvuldig te overwegen.

Als school kiezen wij voor de software Ableton Live. Deze software is gemaakt voor en door muzikanten en dat kun je dan ook terug zien in alles wat deze DAW te bieden heeft. Natuurlijk kun je altijd een 2e DAW gebruiken maar uit ervaring weten wij dat het je ook kan belemmeren in je creatieve proces. Het heeft wat ons betreft dan ook geen meerwaarde om tijdens onze opleidingen met andere DAW’s te werken omdat je dan minder bezig bent met het maken van muziek en meer met het leren van een software programma. Het gaat er tenslotte om dat je leert om je eigen tracks te maken en daar steken we dan ook alle tijd in.

We hebben de 10 meest gebruikte DAW’s voor je op een rij gezet en als je er op klikt ga je naar de website van de makers waar je er alles over kunt lezen.

Zoals we al hebben aangegeven, is de beste DAW voor jou degene waarmee je het gemakkelijkst muziek kunt maken, dus het is de moeite waard om demo’s te proberen van alle software die je overweegt. Denk goed na over hoe je gaat werken en welke elementen van het digitale audiowerkstation voor jou het belangrijkst zijn.

Een DAW kan gedurende het hele muziekproductieproces worden gebruikt: voor opnemen, bewerken, arrangeren, mixen en zelfs masteren. Probeer indien mogelijk dit proces te doorlopen – er zijn demoversies van veel DAW’s beschikbaar – zodat je de workflow kunt testen. Als je vaak worstelt en constant de handleiding raadpleegt, is de software die je gebruikt waarschijnlijk niet voor jou en is het misschien tijd om ergens anders te kijken.